15 Şubat 2013 Cuma

Fantastik Sanatlar


 
 
 
YAŞADIĞIMIZ DÜNYAYA FANTASTİK BİR ÇERÇEVEDEN BAKMAK İSTEYENLER BİLGİ’DE BULUŞUYOR

 

Olağanüstü dünyalara kapı aralamak isteyen, hayal kurmanın özgürleştirici gücünden, fantazyanın kökeni olan mitolojiden, kültürlerin içine işlemiş, dünyayı zenginleştiren ve olağan hayatlarımızı renklendiren fantezi yapıtlarından etkilenenlere özel “Fantastik Sanatlar” sertifika programı başlıyor.

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Fantastik Sanatlar” sertifika programı olağanüstü dünyalara kapı aralayacak.

16 Şubat 2013 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde başlayacak programda katılımcılar, konusunda uzman yazarlar, araştırmacılar ve sinemacılar ile birlikte insana ve yaşadığımız dünyaya fantastik bir çerçevenin içinden bakacaklar.

Altay Öktem, Yiğit Değer Bengi, Bülent Somay, Sevin Okyay, Murat Mıhçıoğlu, Barış Müstecaplıoğlu, Doğu Yücel, Kutlukhan Kutlu gibi alanında uzman isimler konuşmacı olarak katılacaklar.

Fantastik edebiyat, günümüzde en çok Yüzüklerin Efendisi ve Taht Oyunları ile konuşulsa da, bu alanda kalem oynatmış sanatçılar çok geniş bir yelpazeye yayılıyor. Sheakespeare ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası'nda periler kralı ile kraliçesinin birbirlerine oynadığı oyunları anlatır okurlarına, ‘Fırtına’da ise sürgün edilmiş bir büyücü ailesi ile cinlerinin macerasını konu alır. Jean Paul Sartre, ‘İş İşten Geçti'de, öldükten sonra tanışan ve aşık olan bir çiftin ikinci bir şans için dünyaya gönderilmelerini takip eden olayları öyküler anlatılır. Kafka, ‘Değişim’ adlı eserinde uyandığında kendisini dev bir böceğe dönüşmüş bulan Gregor Samsa’yla tanıştırır bizleri. Salman Rushdie, ilk büyük başarısını fantastik öğeler içeren bir romanla, ‘Gece Yarısı Çocukları’ ile kazanmıştır. Goethe,  ‘Faust’da kurnaz şeytanı alıp karakterlerinin arasına katar. Alexander Dumas, hayaletleri ve kurtadamları da birçok eserinde kullanmıştır. Hayao Miyazaki sayısız ödül kazanmış animasyon filmi ‘Prenses Mononoke'de insanın doğayla ilişkisini sorgulamış. Neil Gaiman, Dünya Fantastik Edebiyat Ödülü alan tek çizgi roman olan Sandman isimli eserinde yaşamı, ölümü ve sonsuzluğu konu almıştır. Tüm bu yazarlar fantazyayı, işlemek istedikleri konuyu zenginleştiren, kendilerine sınırsız özgürlük tanıyan bir anlatım biçimi olarak kucaklamışlardır.


Tarih: 16 Şubat 2013-30 Mart 2013 tarihleri arasında Cumartesi günleri.

Saat: 13.00-16.00

Ücret: 350 TL. (KDV dahil)

Bilgi Üniversitesi öğrenci mezun ve çalışanlarına 175 TL (KDV dahil)

FABİSAD üyelerine 175 TL(KDV dahil), öğrenci 210 TL(KDVdahil), öğretmen 280 TL (KDV dahil)

İletişim: 0212 311 7221  gulbike.berkkam@bilgi.edu.tr

Ders programı ve Eğitmenler:


16 Şubat

Fantazya ve Düşünce Özgürlüğü: Hayal Kurmak Özgürleştirir

Altay Öktem

23 Şubat

Fantazyanın Kökenindeki Dil: Mitoloji

Yiğit Değer Bengi

2 Mart

Fantastik Edebiyat

Bülent Somay

9 Mart

Türkiye'de Fantastik Edebiyat Çevirisi: Harry Potter’dan Yüzüklerin Efendisi’ne

Sevin Okyay

16 Mart

Çizgi Roman Atölyesi

Murat Mıhçıoğlu

23 Mart

Fantastik Edebiyat Yazım Atölyesi

Barış Müstecaplıoğlu/Doğu Yücel

30 Mart

Fantastik Sinema + Gösterim

Kutlukhan Kutlu

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder